Ahad, 9 Januari 2011

RESEPI MASAKAN/SUP KETAM



BAHAN-BAHAN:
  • 2 ekor ketam
  • 2 ulas bawang putih - dipotong
  • 2 ulas bawang merah- dipotong
  • 1 inci halia - dipotong
  • 1 biji tomato - dipotong
  • 1 hiris batang sup
  • 1 sudu air limau
  • 1 tangkai daun sup
  • 1 sudu teh jintan manis - dikisar
  • 1 sudu teh jintan putih - dikisar
  • 1 sudu teh lada sulah - dikisar
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit daun sup
  • 1 mangkuk air
  • Sedikit minyak
  • Sedikit garam
  • Sedikit bahan perasa
CARA MEMBUAT:
  • Tumis bahan-bahan hiris dan kisar sehingga kekuning-kuningan dan naik bau
  • Kemudian masukkan air dan biarkan sehingga mendidih
  • Masukkan ketam,garam,serbuk perasa dan air limau
  • Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng
  • Sedia dihidangkan
SELAMAT MENJAMU SELERA

Tiada ulasan: