BAHAN-BAHAN:
- .5 tangkai cili kering
- 4 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 300 gram udang segar
- 1 cawan air asam
- 2 labu bawang besar - dihiris
- 1 batang serai - diketuk
- 2 helai daun limau purut
- Minyak untuk menumis
- Gula dan garam secukupnya
CARA MEMBUAT:
- 1.Kisar bawang putih,bawang kecil dan cili kering yang telah direndam sehingga hancur
- 2.Panaskan minyak untuk menumis.Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar halus tadi
- 3.Tumis sehingga garing dan naik minyak.Kemudian masukkan udang,gula dan garam
- 4.Masukkan pula air asam dan biarkan menggelegak.Masukkan bawang besar yang telah dihiris bersama dengan serai yang telah diketuk dan tunggu sehingga sambal naik minyak dan pekat
- 5.Selepas itu masukkan daun limau purut
- 6.Apabila udang telah masak,angkat dan sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENJAMU SELERA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan