BAHAN-BAHAN:
- 2 ekor ikan haruan
- 5 ekor ikan puyu
- 2 ekor ikan keli
- 200 gm serbuk kari ikan
- 150 gm bawang merah - dikisar
- 100 gm bawang putih - dikisar
- 300 ml santan
- 1 kuntum bunga kantan
- 100 gm bendi
- 100 gm tomato
- 100 gm timun
- Sedikit daun kesum
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT:
- 1.Panaskan minyak,tumis bahan-bahan yang dikisar bersama daun kesum dan bunga kantan.Kacau hingga sebati
- 2.Masukkan serbuk kari ikan dan kacau hingga minyak pecah
- 3.Selepas itu masukkan air asam jawa dan santan.Kacau hingga mendidih
- 4.Apabila mendidih,masukkan ikan,bendi,tomato dan timun
- 5.Setelah masak,angkat dan sedia dihidangkan.
SELAMAT MENJAMU SELERA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan