Rabu, 12 Januari 2011

RESEPI MASAKAN/IKAN BAKAR BEREMPAH



BAHAN-BAHAN:

  • 1 potong ikan pari
  • 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1 sudu biji ketumbar - ditumbuk
  • Garam secukup rasa
BAHAN UNTUK AIR ASAM: 
  • 5 biji cili hidup - dipotong kecil
  • 1 biji tomato - dipotong kecil
  • 2 biji bawang merah - dipotong kecil
  • 3 sudu air asam jawa
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
  • 1.Gaul ikan pari bersama bahan yang telah dikisar
  • 2.Taburkan sedikit garam
  • 3.Kemudian balut ikan berkenaan bersama daun pisang dan bakar atas api sederhana sehingga masak
CARA MEMBUAT:
  • 1.Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk
  • 2.Kacau sebati dan hidangkan bersama ikan bakar
SELAMAT MENJAMU SELERA

Tiada ulasan: