Selasa, 15 Februari 2011

resepi masakan/Lasagna daging



Jika ada kelapangan di hari seronok juga mencuba masakan barat bersama keluarga.

BAHAN-BAHAN:

  • 160 gram udang cincang
  • 120 gram tomato puri
  • 60 gram sayur campur
  • 20 gram keju parmesan
  • 40 gram keju mozarella
  • 2 keping kulit lasagna
  • 600 ml susu segar
  • 40 gram roux
  • 2 helai daun bay
  • 4 bunga lawang
  • 1 biji bawang besar
  • 20 gram lobak merah
  • 20 gram seleri
  • 20 gram lik
CARA MEMBUATNYA:
  1. Tumis daging bersama tomato puri dan sayur campur sehingga masak.Ketepikan sehingga ia sejuk
  2. Sementara itu didihkan susu segar,daun bay,bunga lawang dan bawang.Kemudian letakkan di dalam roux
  3. Masukkan tumis daging tadi bersama kulit lasagna kedalam acuan.Bakar sehingga 160 darjah celcius selama 30 minit
  4. Hidangkan bersama susu segar
SELAMAT MENJAMU SELERA

Tiada ulasan: